Geschiedenis

Op 26 oktober 1883 richtte een aantal leden van het Korps Scherpschutters de Scherpschutters-Vereeniging "Rotterdam" op. Na vele jaren op diverse banen in Rotterdam en omgeving geschoten te hebben, konden op 23 mei 1925 de schietbanen met soci√ęteit op het huidige terrein, maar met de ingang aan de Kralingseweg 238, in gebruik worden genomen. Het verenigingsleven kwam tijdens de oorlogsperiode tot stilstand, maar werd daarna weer met hetzelfde enthousiasme voortgezet.

KSVR


Z.K.H. Prins Bernhard aanvaardde in 1948 tot aan zijn overlijden in 2004 het beschermheerschap van de vereniging. Bij het 75-jarig bestaan werd het predicaat "koninklijk" verleend. Sindsdien is onze naam Koninklijke Scherpschutters-Vereniging "Rotterdam" (KSVR).


Voor de verbreding van rijksweg A16 ten behoeve van de verdubbeling van de Van Brienenoordbrug moest de door velen gewaardeerde schietsportaccommodatie wijken. Er kwam op hetzelfde terrein, maar iets verplaatst en met de ingang aan de Lucie Vuylstekeweg 38, een nieuw schietcomplex, dat op 17 januari 1992 feestelijk werd geopend.


In 1948 werd de Stichting tot Instandhouding van Schietbanen te Rotterdam opgericht aan welke Stichting de vereniging haar onroerend goed heeft overgedragen. Thans exploiteert die Stichting het nieuwe schietcomplex, waarvan meerdere schietverenigingen en het Korps Mariniers gebruik maken.


Met een bestand van ongeveer 260 leden behoort de KSVR tot de grote schietsportverenigingen in Nederland. Naast recreatieschutters is er een grote groep van wedstrijdschutters, waaronder nationale recordhouders. Jaarlijks worden KSVR-leden en KSVR-teams nationaal-, districtskampioen of afdelingskampioen in diverse disciplines.


De KSVR is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA), het overkoepelend orgaan van de Nederlandse schietsportverenigingen met een totaal van ca. 40.000 georganiseerde schutters. De KNSA is op haar beurt weer aangesloten bij de "International Shooting Sport Federation" (ISSF), een wereldomvattende organisatie, die de technische regels voor de schietsport vaststelt. De schietbanen van de KSVR voldoen aan de technische reglementen van de KNSA, zodat daarop nationale wedstrijden kunnen worden verschoten.